Γι’ αυτό πρέπει να πίνετε αλκοόλ σε μικρό ποτήρι! - PISTEPSETO

Ότι καλύτερο...

Post Top Ad

Γι’ αυτό πρέπει να πίνετε αλκοόλ σε μικρό ποτήρι!

Γι’ αυτό πρέπει να πίνετε αλκοόλ σε μικρό ποτήρι!

Share This
Έχετε παρατηρήσει πως όταν σας σερβίρουν αλκοόλ σε μεγάλο ποτήρι παραγγέλνετε και δεύτερο;
Οι επιστήμονες εξήγησαν πως αυτό.γίνεται γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχουμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι παίζει ρόλο το μέγεθος του ποτηριού.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με τους θαμώνες ενός μπαρ, διαπίστωσαν πως όταν τους σερβίριζαν την ίδια ακριβώς ποσότητα αλκοόλ σε λίγο μεγαλύτερα ποτήρια, εκείνοι έπιναν περισσότερο.

Μία πιθανή εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι «μπερδευόταν» ο εγκέφαλός τους και πίστευε ότι υπήρχε αφθονία αλκοόλ, με αποτέλεσμα να αδειάζουν γρήγορα το ποτήρι τους για να πιουν κι άλλο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Public Health», στο πλαίσιο του πειράματος το προσωπικό του μπαρ σέρβιρε 125 και 175 ml κρασί σε ποτήρια διαφόρων μεγεθών (το καθένα είχε συνολική χωρητικότητα 300, 370 ή 250 ml), τα οποία άλλαζε κάθε δεκαπενθήμερο.

Κάθε φορά που χρησιμοποιούσαν τα ποτήρια των 370 ml οι πωλήσεις αυξάνονταν κατά σχεδόν 10%, διότι οι θαμώνες έπιναν πιο γρήγορα το ποτό τους και παράγγελναν το επόμενο.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις δεν άλλαζαν όταν το κρασί σερβιριζόταν στα ποτήρια των 250 ml, σε σύγκριση με εκείνες κατά το σερβίρισμα στο κλασικό ποτήρι των 300 ml.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μεγάλο μέγεθος των ποτηριών αλλάζει την αντίληψή μας για τις διαθέσιμες ποσότητες κρασιού και αναλόγως επιδρά στη συμπεριφορά μας, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρέιτσελ Πίτσι, από τη Μονάδα Έρευνας Συμπεριφοράς & Υγείας (BHRU) του Κέιμπριτζ.

Υποδηλώνουν επίσης ότι η αποφυγή της χρήσης μεγάλων ποτηριών θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τη διευθύντρια της μονάδας δρ Τερέζα Μάρτω, καθηγήτρια Ψυχολογικών και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Κολέγιο Christ’s του πανεπιστημίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Pages