Συναγερμός στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα πενταλέπτου είναι οι Έλληνες πιλότοι για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά – ΧΑΡΤΗΣ - PISTEPSETO

Ότι καλύτερο...

Post Top Ad

Συναγερμός στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα πενταλέπτου είναι οι Έλληνες πιλότοι για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά – ΧΑΡΤΗΣ

Συναγερμός στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα πενταλέπτου είναι οι Έλληνες πιλότοι για να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά – ΧΑΡΤΗΣ

Share This


Σε ετοιμότητα πενταλέπτου έχουν τεθεί τα “readiness” των μονάδων επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας σε Λήμνο, Σκύρο και Καστέλι, για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα. Η Τουρκία επιμένει με ΝΟΤΑΜ στον αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και των Ψαρών.

Η Τουρκία, όπως αποκάλυψε το Onalert.gr επιμένει με ΝΟΤΑΜ να θέλει να κάνει άσκηση, δεσμεύοντας περιοχές στο Αιγαίο με τρόπο τέτοιο ώστε να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των νησιωτών. Κρατώντας στην αρχή τα προσχήματα ζήτησε άδει από την Αθήνα για να δεσμεύσει επτά περιοχές μέσα στο FIR Αθηνών για την άσκηση. Μόλις είδαν τις επτά περιοχές στην ΥΠΑ, διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για αεροπορικό αποκλεισμό της Χίου και των Ψαρών.

Αρνήθηκαν με τη ΝΟΤΑΜ A1035/16 και επέτρεψαν να γίνει η άσκηση σε τέσσερις περιοχές. Ωστόσο η Άγκυρα με αδιαλλαξία ανακοίνωσε με νέα ΝΟΤΑΜ την Α2203/16, που αποκάλυψε χθες το Onalert.gr ότι θα πραγματοποιήσει την άσκηση όπως είχε προγραμματίσει. Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε ένας “πόλεμος” με ΝΟΤΑΜ μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών.

Στο Αιγαίο πάντως από το πρωί οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, τόσο στις μονάδες αναχαίτισης Λήμνο, Σκύρο και Καστέλι, όσο και στις μητρικές Μονάδες, για να αναχαιτίσουν όσα τουρκικά αεροσκάφη μπουν στον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Για παράδειγμα σήμερα το πρωί το Onalert.gr ειδοποιήθηκε ότι μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Βαθύ της Σάμου. Δεν επρόκειτο για παραβίαση, αλλά για ελληνικά Μιράζ που πραγματοποιούσαν το κανονικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Δείτε στον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr ποιες περιοχές έχει επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει η άσκηση (μπλε χρώμα) και ποιες έχει ανακοινώσει πρόσθετα η Τουρκία (κόκκινο χρώμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Pages