Μην ξαναβάλετε τα τσιγάρα τους στο στόμα σας: Αυτές είναι οι 3 καπνοβιομηχανίες που σκόρπιζαν καρκίνο - PISTEPSETO

Ότι καλύτερο...

Post Top Ad

Μην ξαναβάλετε τα τσιγάρα τους στο στόμα σας: Αυτές είναι οι 3 καπνοβιομηχανίες που σκόρπιζαν καρκίνο

Μην ξαναβάλετε τα τσιγάρα τους στο στόμα σας: Αυτές είναι οι 3 καπνοβιομηχανίες που σκόρπιζαν καρκίνο

Share This


Σε μία από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου, ένας καπνιστής μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματα που σπατάλησε για τσιγάρα επί σειρά ετών μόνο και μόνο επειδή ισχυρίστηκε ότι δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία του.


Αυτό συνέβη στον Καναδά, όπου τρεις καπνοβιομηχανίες υποχρεώθηκαν απ’ το δικαστήριο να καταβάλουν το αστρονομικό ποσό των 11,3 δισ. ευρώ λόγω… ελλιπούς αντικαπνιστικής καμπάνιας.

Καπνιστές από το Κεμπέκ, που στην πλειονότητα τους υποφέρουν από καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του λάρυγγα ή εμφύσημα, είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι οι εταιρείες Imperial Tobacco Canada, Rothmans Benson & Hedges και Japan Tobacco International δεν τους προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα για την υγεία τους.

Η αποζημίωση, η οποία αφορά περίπου 1 εκατ. πρώην και νυν καπνιστές, είναι η υψηλότερη στην ιστορία της χώρας. Οι τρεις εταιρίες θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση μέσω έφεσης, η οποία δεν έχει πάντως – σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. του Κανάδα – πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι ενάγοντες άλλωστε υποστήριξαν ότι οι καπνοβιομηχανίεςκαλούνται να καταβάλουν το ποσό εντός δύο μηνών ανεξάρτητα από το αν έχουν ασκήσει έφεση.

Η ομαδική αγωγή είχε κατατεθεί το 1998, αλλά η υπόθεση εκδικάστηκε μόλις πρόσφατα. Η δίκη ξεκίνησε επισήμως στις 12 Μαρτίου του 2012, σε αυτήν κατέθεσαν 76 μάρτυρες, ενώ το δικαστήριο εξέτασε περισσότερα από 43.000 έγγραφα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Pages